L’existència de diversos estudis i investigacions permeten identificar amb un alt grau de certesa cap a on aniran les principals forces impulsores dels canvis a escala mundial que s’aproximen i que conduiran cap a les tendències globals a 2025. Per fer-ho analitzarem set variables:
Demografia i població
Es preveu que cap al 2025 el Principat d'Astúries experimenti un descens de la població acompanyat d’un embelliment d’aquesta i d’una baixada de les taxes de natalitat, la qual cosa comportarà un “boom” de pensionistes i el creixement de la demanda de serveis socials.
La població d'Astúries seguirà baixant. D'acord a les dades de la última enquesta del INE, el saldo vegetatiu del període 2010 - 2019 es preveu negatiu, per la qual cosa hi haurà més defuncions que naixements. En el cas del Principat, aquest valor estaria situat en -34.145 persones.
Des del punt de vista migratori, s'experimentarà la reducció del flux d'immigrants procedents de l'estranger, la qual cosa sumada al propi envelliment poblacional comportarà un decreixement poblacional que se situarà en tot el Principat al voltant del -3,2%, reduint-se, per tant, el potencial de creixement demogràfic asturià.
Aquesta sèrie de balanços negatius comportaran una sèrie de conseqüències nefastes: en primer lloc, la disminució en el nombre anual de naixements farà decréixer la població de cero a quatre anys resident a Astúries. En segon lloc, l'envelliment de la piràmide poblacional provocarà una reducció de persones en edat de treballar (de 16 a 64 anys). En tercer lloc, el grup d'edat de majors de 64 anys serà el que mostrarà un increment més notable. Finalment, la taxa de dependència entre la població menor de 16 anys o major de 64 i la població de 16 a 64 anys augmentarà de forma considerable.
Els nous descobriments en el camp de la medicina, permetran augmentar l’esperança de vida, amb la qual cosa creixeran les dificultats per a sostenir i finançar l’estat del benestar. En el mateix sentit, l’evolució de la població asturiana comportarà que en un futur proper hi hagi cada vegada més productes i serveis orientats i adreçats específicament a la gent adulta.
La mobilitat serà una característica destacada en el futur i és important crear mecanismes a fi que els asturians que desenvolupen la seva activitat professional fora de la regió mantinguin el seu compromís i vincle amb el principat.
Els nous descobriments en el camp de la medicina, permetran augmentar l’esperança de vida, amb la qual cosa creixeran les dificultats per a sostenir i finançar l’estat del benestar. En el mateix sentit, l’evolució de la població asturiana comportarà que en un futur proper hi hagi cada vegada més productes i serveis orientats i adreçats específicament a la gent adulta.
La mobilitat serà una característica destacada en el futur i és important crear mecanismes a fi que els asturians que desenvolupen la seva activitat professional fora de la regió mantinguin el seu compromís i vincle amb el principat.
Economia global
Pel 2025 l’economia asturiana estarà plenament integrada en una tendència globalitzadora d’àmbit mundial, la qual no ha de ser vista com una amenaça sinó com una font d’oportunitats.
Paral·lelament, l’educació esdevindrà un element determinant per a la consecució de l’èxit en les pròximes dècades, tant a nivell personal com a nivell de país.
Distints especialistes defensen la postura que el camí per abordar el context macroeconòmic futur passa pel canvi de model econòmic imperant a Astúries, és a dir apostant per innovació, la capacitació, la tecnologia, la productivitat i la sostenibilitat. La utilització extensiva de les TIC en el marc de tots els àmbits de la realitat quotidiana asturiana – llars, empreses, administració, sanitat, educació, fabricació, logística, transport, comerç, oci, etc.- serà fonamental a fi que el Principat pugui competir en un mercat cada vegada més globalitzat.
Recursos naturals, energia i medi ambient
L'any 2025 Astúries estarà involucrada en l’aplicació del famós paquet 20 / 20 /20: reduir les emissions dels gasos relacionats amb l’efecte hivernacle en un mínim del 20 %. Augmentar l’ús de les energies renovables fins el 20 % de la producció total i reduir el consum energètic en un 20 % gràcies a una major eficàcia energètica. Tanmateix, els combustibles fòssils continuaran essent la principal font d’energia. La utilització del gas natural experimentarà un “boom” més que qualsevol altre font energètica.
A fi d’evitar la incongruència amb els objectius en la lluita contra el canvi climàtic, es procedirà al desenvolupament d’unes tècniques eficaces en la captura del CO2 i l’aparició de tecnologies i vehicles els quals generin poc diòxid de carboni. D’aquesta manera, la “descarbonització” dels transports i la sostenibilitat dels mateixos formaran part de les prioritats polítiques de les autoritats administratives asturianes en els pròxims anys.
En el 2025, Astúries es trobarà en plena transició cap a noves fonts d’energia, ja que cap tipus de combustible fòssil serà capaç de satisfer la demanda, per la qual cosa l’accés a energies segures i netes assumirà una importància creixent. La forma en què es desenvolupi aquesta transició energètica en el Principat dependrà en gran part dels avenços tecnològics i les polítiques que implantaran les administracions asturianes i que afavoriran la seva penetració en el mercat.
Entre les distintes energies renovables per les quals apostarà Astúries en el futur podem destacar l'energia solar i eòlica i el potencial de la biomassa. En el mateix sentit, les dimensions de la costa asturiana amb les seves marees i onatges, representen una oportunitat especial tant pels parcs eòlics marins, com per a l'energia oceànica d'onades i marees.
Imatges extretes de Google Imatges
Des del punt de vista de l'eficiència energètica, una aplicació directa s'experimentarà en el camp de la construcció. D'aquesta manera els nous edificis i construccions que s'aixecaran a Astúries es caracteritzaran per la integració de les tecnologies avançades de generació de l'energia, la utilització de les TIC en la gestió intel·ligent dels consums, la utilització de nous components i materials d'última generació, l'aplicació d'estratègies bioclimàtiques en el disseny, etc.
Respecte al medi ambient i al canvi climàtic, Astúries, com a paradís natural que és, hauria de seguir en la línia del desenvolupament sostenible.
Ciència i tecnologia
Es preveu que d’aquí fins al 2025 s’experimentin en el Principat tota una sèrie de canvis notables en matèria científica i tecnològica, que desembocaran en una gran revolució tecnològica i una modificació dels hàbits de vida dels asturians.
D’altra banda, el mercat d’Internet i de les seves aplicacions creixerà també exponencialment en la regió. Els avenços o tècniques més significatives en els pròxims anys es poden experimentar en les àrees següents: comunicacions inalàmbriques; computació; identificació i seguiment per radiofreqüència; ús generalitzat de sensors i xarxes en espais públics; peces de vestir i objectes de tots tipus computeritzats, etc.
Pel 2025 s’espera que una àmplia varietat d’objectes quotidians de la societat asturiana estaran connectats a Internet. Aquests objectes podran ser controlats remotament per mitjà de les tecnologies mencionades anteriorment, revolucionant així la vida diària dels asturians.
La biotecnologia estarà en ple auge en camps com la medecina, l’agricultura, el medi ambient, i el benestar social. Els desenvolupaments més significatius probablement es donaran en les àrees següents: Genòmica (es progressarà en la identificació de les bases genètiques de les patologies) Enginyeria biomèdica (es produiran nous procediments quirúrgics, nous components orgànics, recanvis artificials, utilització de cèl·lules mare) Teràpies i medicaments, modificació genètica, etc. Per la seva part, la nanotecnologia permetrà comprendre i controlar els components bàsics dels materials, revolucionant el mode en què cada cosa és dissenyada i fabricada.
Com a tecnologies emergents a Astúries destacaran: les tecnologies de l’aigua neta que permetran el tractament ràpid d’aigües fresques o usades i la dessalinització de l’aigua marina. Tecnologies de l’emmagatzemament d’energia que permetran la viabilitat de moltes fonts d’energia alternatives. Tecnologies per a l’ajuda i potenciació de les capacitats humanes: sistemes mecànic – electrònics o robòtics que complementen les capacitats humanes i ajuden a persones minusvàlides o ancianes.
Imatge extreta de Google Imatges
La integració d’aquestes tecnologies generarà un gran nombre d’aplicacions innovadores, que afectaran a la vida de les persones i en el conjunt de la societat asturiana, en totes les seves dimensions.
Arquitectura i urbanisme
El futur del sector de la construcció asturiana és la arquitectura bioclimàtica i eficiència energètica basada en el sentit comú pel benestar dels ciutadans asturians i respecte envers el medi ambient.
L'arquitectura bioclimàtica és una nova forma d'entendre la construcció, la qual en el futur serà la única. El sector de la construcció camina cap a la sostenibilitat tant per part dels usuaris com de les administracions, empreses i professionals relacionats amb l'arquitectura.
Imatge extreta de Google Imatges
El futur immediat del sector passa per decantar-se pels següents procediments: construir amb fusta, utilització de nous sistemes constructius, utilització de sistemes energètics renovables, evitar que la influència de l'ambient de les edificacions afecti a la salut i fonamentar la qualitat en la construcció en el segell de la sostenibilitat.
Mobilitat i transport
En el Principat s'acusarà una mobilitat cada vegada més accentuada de les persones, sigui quina sigui la seva edat, origen o condició econòmica, juntament amb un creixement exponencial de la mobilitat a nivell de mercaderies, com a resposta necessària a la globalització de la economia. Val a dir que aquesta mobilitat futura representarà i propiciarà una major qualitat de vida per als asturians.
En els pròxims anys, Astúries afrontarà la sortida econòmica gràcies a la modernització de les seves infraestructures i als reptes propis del sector del transport. Des del port del Musel i la zona d'activitats logístiques i industrials passant per l'Autopista del Mar, fins a les grans obres sanitàries que es duran a terme des de les Administracions públiques, provocaran que les infraestructures del Principat assoleixin el distintiu de plataformes industrials i logístiques de primer nivell. Aquestes grans inversions en matèria monetària es veuran recompensades amb un clar augment dels trànsits, de l'activitat comercial, del flux constant de passatgers i mercaderies i finalment que el Principat d'Astúries esdevingui una peça fonamental pel progrés del futur arc Atlàntic.
Imatge extreta de Google Imatges
A nivell de carreteres l'esforç inversor tampoc serà menor, a causa de la projecció del futur pla de carreteres d'Astúries que contempla la millora i actualització de les vies de comunicació en tots els consells asturians, així com també la construcció de noves carreteres, autovies i túnels.
Turisme
Actualment, encara afectat per la reconversió industrial, el Principat intenta potenciar el sector serveis, especialment el turisme. Una evidencia és que, Astúries els darrers anys ha sofert un procés de regressió dintre de la seva economia, ja que aquesta s’ha vist estancada i sense creixement, la qual cosa ha provocat que tant les petites empreses, el sector primari, així com també l’agricultura, la ramaderia i la pesca, es vegin afectats i sense possibilitats. En front de totes aquestes desavinences i adversitats, Astúries pot trobar un punt d’inflexió o de recolzament en el que vindria a ser l’economia del turisme, pel fet que aquesta és una comunitat amb molts de recursos turístics, tant familiars, com rurals. Així mateix, gaudeix de l’oportunitat de tenir a poca distancia la muntanya, amb els Picos de Europa, com a element més emblemàtic, on s’hi pot practicar tot tipus d’esports de muntanya (senderisme, btt, escalada i ràfting etc) i la costa Atlàntica amb les seves ries interiors. L’inconvenient, potser, és el clima atlàntic que ens presenta el principat, moltes vegades plujós i fred.
Imatge extreta de Google Imatges
A tot això, un possible punt d’escapament, pel qual els asturians han apostat a fi de sortir del forat i mirar cap a un futur pròsper i millor, ha estat l’estratègia de comunicar, vendre, oferir o bé projectar un producte o servei rellevant de la seva economia. Val a dir, que cada dia apareixen noves webs que donen un nou punt de vista sobre com atraure al públic al qual es dirigeixen. Però si algun sector destaca en això, aquest és el turístic, amb campanyes molt especifiques que busquen un públic molt concret de turistes.
També hi entra en joc la nova web de turisme que ha llençat Astúries per competir en el mercat alemany. Ja fa temps que s’intenta atraure els turistes alemanys a causa del seu poder adquisitiu i pel fet que representen un turisme de qualitat, que cerca sobretot tranquil·litat i bon servei, i que fins ara semblaven territori exclusiu de les Illes Balears, especialment, de Mallorca.
Actualment s’estan duent a terme campanyes com les de Barro (petita localitat costanera rural) on es presenten micro webs focalitzades a ciutadans alemanys, les quals publiciten com a producte estel·lar la salut, el relaxament, el paisatge i la gastronomia, aspectes en els quals Astúries és una gran experta en la matèria.
Logotip extret del web oficial del Patronat de Turisme
REFERÈNCIES
AAVV (2009). Sectores con futuro para Asturias. Ed. Compromiso Asturias XXI.
Gutierrez, M. (29 octubre 2011). El futuro está en la arquitectura bioclimática. Lne: Club de prensa. Recuperat el 15 novembre 2011, a http://www.lne.es/club-prensa/2011/10/29/maria-gutierrez-futuro-arquitectura-bioclimatica/1149519.html
EUROPA PRESS (7 octubre 2010) La población asturiana se rebajará en 34.145 personas en 2020. El Comercio. Recuperat el 10 novembre 2011, a http://www.elcomercio.es/20101007/asturias/poblacion-espanola-estancara-2020-201010071253.html
La Voz de Asturias (26 febrer 2011) Asturias, un viae al siglo XXI. La Voz de Asturias. Recuperat el 12 novembre 2011, a http://www.lavozdeasturias.es/especiales/Asturias-viaje-siglo-XXI_0_434356692.html
InfoAsturias. Gobierno del Principado de Asturias. 2006. Gobierno del Principado de Asturias. 20 novembre 2011, a http://www.asturias.es/
Benvolguts,
ResponEliminaaltre cop, no és això el que busquem. No heu de copiar les opinions dels especialistes.
Ha de ser quelcom més senzill, més propi, amb el recolzament d'aquests textos si voleu, però escrit així. Això ho pot signar algú que no sou vosaltres.
Canviem de tarannà, doncs! Endavant